Abrikozen

Abrikozen

Meer informatie

Abrikozen zijn heerlijke vruchten die vooral in Turkije en Spanje  en andere zuidelijke landen gekweekt worden. Hierdoor zijn ze meestal alleen vers in de zomer te krijgen, maar gedroogd kun je ze het hele jaar door eten. Dit is heel goed, want in de gedroogde abrikozen zit ontzettend veel kalium. Kalium is erg belangrijk om je bloeddruk mee te verlagen, omdat dit helpt om te veel vocht uit je lichaam te krijgen. Heerlijk product voor in de Tutti Frutti of abrikozenbowl.

Amandelen

Amandelen

Meer informatie

De amandel die we als een noot beschouwen is technisch het zaad van de vrucht van de amandelboom, een middelgrote boom die geurige roze en witte bloemen draagt. Net als zijn neven, de perzik, kers en abrikoos bomen, draagt de amandelboom vruchten met steenachtige zaden (de noot) binnen. Zoete amandelen eten wij het meest, maar schaafsel, stiften, split en fijne amandelpoeder wordt veel gebruikt in horeca en bakker industrie  Het zaad van de amandel vrucht is wat wij noemen de amandel noot.

Amandelen Gepeld

Amandelen Gepeld

Meer informatie

Er zijn minimaal 25 variëteiten, meest gebruikte amandelen zijn, Non pareil is de amandel van eerste oogst.20 dagen later worden de soorten Carmel , Butte en Padre geoogst. Carmel is hier meest gangbare amandel.

Amandelen Vlokken

Amandelen Vlokken

Meer informatie

Amandelschaafsel is een mooi product voor decoratie,  wordt veel gebruikt bij bakkers en horeca om producten mee af te garneren. Amandelschaafsel even verwarmen in de oven en lekker door de salade mengen is ook een aanrader.

Braziliaanse Noten

Braziliaanse Noten

Meer informatie

Brazilnuts (Paranoot) de op koksnoot lijkende bollen bevatten 10 tot 12 zaden, deze worden gekraakt. Bomen van 40 /50 meter geeft geen uitdaging om er in te klimmen, daarom wachten ze tot de bollen op de grond vallen. Het is een gegeven dat de noot alleen voorkomt in amazone gebied. De noten komen gepeld naar Nederland en worden meestal gebruikt in mixen.

Cashewnoten

Cashewnoten

Meer informatie

Cashewnoten zaad van de kasjoeboom, waarin een schijnvrucht groeit en onder deze vrucht hangt de echte cashew-vrucht ( zaad) De van vruchthuis is giftig en zal moeten worden verwijderd tot er een eetbare cashew overblijft. De meeste cashew worden gebrand of geroosterd, maar rauw is het een goede sportvoeding. En cashew bevatten vrijwel geen suikers en ook geen schadelijke cholesterol, en zijn ook veilig voor diabetespatiënten.

Gedroogde Pruimen

Gedroogde Pruimen

Meer informatie

Gedroogde pruimen behoort tot meest populaire zuidvrucht. Door  een heerlijk fijne smaak en voedzaamheid zijn er veel mogelijkheden om de gedroogde pruimen te gebruiken, heerlijk in de Tutti Frutti  en natuurlijk om zo te eten.

Gedroogde Vijgen

Gedroogde Vijgen

Meer informatie

Vijgen gedroogd halen wij rechtstreeks uit Turkije , oogsttijd is augustus/september. De rijpe vijgen vallen op houten vlonders en worden daarna in speciale met riet gevulde kisten gelegd. Daarna worden ze gewassen in licht zout water en worden  getest op aflatoxine.

Hazelnoten

Hazelnoten

Meer informatie

Hazelnoot is de moer van de hazel. De kernel van het zaad is eetbaar en gebruikt rauwe of gebrand/geroosterd of gemalen tot een pasta. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid, die wordt soms verwijderd vóór het koken. Hazelnoten worden gebruikt in suikergoed maken van praline, en ook in gebakindustrie is de hazelnoot niet weg te denken.

Macadamianoten

Macadamianoot

Meer informatie

Macadamianoot is de moeilijkst te kraken noot ter wereld.DE noot bevat het hoogste onverzadigde vetten van alle noten. De meeste noten komen uit Australië gevolgd door Hawaii en Zuid-Afrika.heerlijk noot voor in de luxe mixen, maar een heerlijke olie van persen is ook een topproduct. tevens bevatten deze noten als enige de Omega 7 enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Ongebrande Pinda's

Ongebrande Pinda’s

Meer informatie

Ongebrande (rauwe) pinda’s kunnen gepeld en gegeten worden. Voor menselijke consumptie is het echter gebruikelijk rijpe pinda’s eerst te branden De pinda’s voor consumptie worden gepeld en kort geblancheerd zodat het vliesje loslaat. Hierna worden ze gebrand of vermalen tot pindakaas. Ook pindasaus en pindasoep worden van pinda’s gemaakt. Pinda’s worden zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt, of los gegeten of in mixen verwerkt zoals een lekkere Hot Mix of Barmelange.

Pecannoten

Pecannoten

Meer informatie

Pecannoten familie van de walnoten,smaken ook bijna hetzelfde. De pecannoten komt van oorsprong uit Verenigde staten en Mexico. Roosteren geeft een versterkte smaak en kunt u zelf nog zout toevoegen. Voor sportliefhebber is de vitamines en mineralen goed voor lichaam. Maar notenmelange met pecannoten is natuurlijk ook een topper!

Pijnboompitten

Pijnboompitten

Meer informatie

Pijnboompitten komen de meeste uit China of Rusland, hier komen de meeste pijnboompitten vandaan. Oogsten zijn van oktober tot maart, maar oogsten is tijdrovend en daarom ook relatief een dure noot/zaadje. Chinese pijnboompitten zijn korter en ronder dan de meeste Europese. Pijnboompitten worden veel gebruikt voor carpaccio, maar doet het ook lekker in een mix voor salades af te maken. En niet te vergeten om een heerlijke huisgemaakte pesto van te maken.

Pinda's

Pinda’s

Meer informatie

De pinda ook wel grondnoot of aardnoot genoemd is ondanks deze namen, behoort hij tot  de peulvrucht en niet tot de noot. In september en oktober worden de pindaplanten geoogst, waarna ze gedroogd worden. Ongebrande pinda’s kunnen gepeld en gegeten worden. In Nederland is het gebruikelijk om rijpe pinda’s eerst te branden.

Pistachenoten

Pistachenoten

Meer informatie

Pistache wordt in Midden-Oosten ook wel als exotische vrucht gezien, er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. Het stuifmeel van de bloesem ( mannelijke boom) en wordt door de wind verplaatst naar de vrouwelijke boom. De noot lijkt qua structuur op een amandel en walnoot, de Iraanse en Amerikaanse verschillen iets van uiterlijk. Consument weet een groot deel heel in dop( gezouten) te consumeren, maar horeca daarentegen gebruiken gepeld met vlies en voor de echte liefhebber hebben wij extra groen gepeld. Of een heerlijke Pistachio-ijs van maken.

Pompoenpitten

Pompoenpitten

Meer informatie

Pompoenpit is de koning va het plantenrijk, deze grootte vrucht/kalabassen liggen verspreid op de akkers. Pompoenpitten worden gebruikt in de horeca als mix voor salade en of te gebruiken als ontbijt in yoghurt.

Rozijnen

Rozijnen

Meer informatie

Rozijnen zijn gedroogde druiven, de trossen druiven worden in de zon gedroogd en het vochtgehalte daalt, de druif laat los van de steel. Tijdens droge verkleurt de druif  donker van kleur. Omdat een groot gedeelte van de vocht uit druif is verdwenen, zijn de rozijnen zoeter dan de druiven.

Walnoten

Walnoten

Meer informatie

Walnoten of okkernoten worden het meest verkocht in dop. Amerikaanse walnoten zijn nog steeds toonaangevend, maar Chileense walnoten veroveren de laatste jaren de Europese markt. Frankrijk brengt meestal de natte walnoten op de markt. Om noten in dop langer houdbaar te maken moesten ze gedroogd worden. Gepeld zijn halve en gebroken meest gangbaar in de foodservice.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten

Meer informatie

Zonnebloempitten is een zaad van de zonnebloem en zijn eetbaar, hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels. Van de zonnebloempitten wordt ook zonnebloemolie gemaakt om te bakken en frituren.